Responsive webdesign

Responsive webdesign, meer dan een hype

De tijd dat we alleen via een pc het internet op gingen is al enkele jaren voorbij. Er zijn niet alleen veel apparaten met verschillende schermresoluties bijgekomen, maar ook de manier van zoeken en bestellen is veranderd. Gebruikers verwachten op ieder apparaat informatie op maat. Is jouw website daar al op ingericht?

De zoektocht kan bijvoorbeeld ’s middags onderweg beginnen op de smartphone, ’s avonds op de bank doorgaan op de tablet om vervolgens de volgende dag op kantoor de bestelling definitief af te ronden op de desktop computer. Het ligt voor de hand dat een website die niet geoptimaliseerd is voor weergave op een smartphone of tablet succes in de weg staat. Responsive webdesign is een veelbelovende techniek die uitkomst kan bieden.

Responsive webdesign in het kort

Vaak wordt gedacht dat responsive webdesign een techniek is voor mobiele websites, dat is niet het geval. Het is een techniek waarmee de website schaalt naar de resolutie van het scherm en kan dus gebruikt worden om de ervaring te verbeteren op kleine tot grote schermen en alles er tussenin.

Het ontwerp, de indeling en de geboden informatie kunnen per resolutie verschillen. Zo is het mogelijk dat bijvoorbeeld de navigatie er op een smartphone anders uitziet en de teksten in een enkele kolom staan, terwijl op een tablet de tekst over meerdere kolommen is verdeeld. De verschillen kunnen subtiel zijn, maar ook groot.

Duurzame oplossing

Het ontwikkelen van een responsive website vergt in eerste instantie meer tijdsinvestering, maar verdient zich op termijn vaak terug. In plaats van twee of drie losse sites (voor smartphone, tablet en desktop) hoeft er slechts één website onderhouden of aangepast te worden.

Wel of geen responsive webdesign?

Responsive webdesign is niet altijd de beste oplossing. Soms kan de gebruikersbehoefte per apparaat zo verschillen, dat één of meerder losse websites een beter resultaat leveren. Dat is een belangrijke afweging in het inventarisatieproces vóór de start van ieder webproject. De keuze is sterk afhankelijk van de ervaring die de website moet leveren.

Responsive webdesign is relatief nieuw. Doordat webdesign en techniek sterker met elkaar verbonden zijn dan voorheen, is niet ieder webbureau er even sterk in. Daarom worden er zelfs nu nog steeds websites gebouwd die geen rekening houden met gebruikers en apparatuur.

De toekomst van responsive webdesign

Responsive webdesign is sterk in opkomst en zeker geen eendagsvlieg. Het internet met enkele vaste resoluties komt niet terug. Zo hecht ook Google steeds meer waarde aan een optimale gebruikerservaring en heeft al gesuggereerd dat in de toekomst websites zonder goede oplossing voor mobiele gebruikers mogelijk minder goed gaan scoren in de zoekresultaten.

Algemeen
Previous reading
Opvolger Windows 8 heet Windows 10
Next reading
Updaten CMS Noodzakelijk Tegen Hackers!