Wordt een meester met wachtwoorden

Een wachtwoord verzinnen is niet zo moeilijk, maar eentje bedenken die je ook daadwerkelijk onthoudt kan best lastig zijn. Je hebt vast wel eens wachtwoorden moeten wijzigen van b.v Gmail, maar hoe doe je dat nu het slimst?

Het is makkelijk om voor alles hetzelfde wachtwoord te gebruiken, maar heel veilig is dat niet. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en expertise, kun je een van de volgende voorbeelden kiezen:

Gouden wachtwoord

Creëer een masterwachtwoord (of meerdere) die voldoen aan de voorwaarden van verschillende websites. Zo weet je zeker dat je het desbetreffende wachtwoord kunt onthouden en foutloos in kunt tikken. Een groot nadeel hiervan is dat als een website gehackt wordt, je de hackers je persoonlijke gegevens van andere sites op een presenteerblaadje aanbiedt.

Gibberish

Het creëren van random, gibberish wachtwoorden voor verschillende diensten (bijvoorbeeld $%lijvo-=2353$yj!_JK). Als je eenmaal een dergelijk wachtwoord hebt gegenereerd, bewaar je deze op een veilige plek, bijvoorbeeld in een kluis, of digitaal met behulp van password management software. Het nadeel van deze methode is dat je als je een keertje in moet loggen, de kans aanwezig is dat je je wachtwoord niet bij de hand hebt. En des te vaker je een wachtwoord op moet zoeken, des te groter de kans dat ze een keertje worden onderschept.

Maar hoe verzin je dan voor elke verschillende online dienst een ander wachtwoord dat je wél kunt onthouden? Dat is makkelijker dan je denkt. Waar wij mensen ontzettend slecht zijn in het onthouden van willekeurige cijfers en letters, zijn we ontzettend goed in het onthouden van betekenisvolle, korte zinnetjes. Dus wat doe je als je je aanmeldt voor een website? Denk dan aan een quote uit een film, een zin uit een liedje of een gezegde dat je te binnen schiet dat je sterk doet denken aan de desbetreffende site. Dit noemen ze een wachtwoord zin.

Heb je iets verzonnen? Dan kun je de zin in no time transformeren in een handig wachtwoord dat geschikt is voor computers en woordenboekaanvallen voorkomt. Hoe je dat doet?

  • Vervang spaties met lage streepjes (indien nodig, sommige sites kunnen ook wachtwoorden aan met spaties)
  • Vervang of vul aan de laatste letter met een cijfer dat overeenkomt met het aantal woorden in de zin
  • Maak van elke tweede letter van elk woord een hoofdletter
  • Verschuif de eerste drie letters drie stapjes naar links in het alfabet, zoals het Ceasarcijfer. Succes gegarandeerd als je hebt gedronken…

Voorbeeld

Je hebt bijvoorbeeld een wachtwoord nodig voor je Facebook-pagina. In dit geval is een zin die je aan facebook doet denken een goede en makkelijk te onthouden optie. Stel dat je de oprichter van Facebook een held vind: Mark is een held

Als je dan “Mark is een held” pakt, komt je wachtwoord er ongeveer zo uit te zien:  nCuk_iS_eEn_hEld4.

Dit is natuurlijk zo als je alle aanpassingen die voor gesteld zijn uitvoert. Dit hoeft natuurlijk niet je kan er één of meer toepassen zoals jij wilt. Bewaar je wachtwoord in een password management systeem (waar je alleen toegang voor nodig hebt als je je quote in kwestie niet meer kunt herinneren).

Algemeen
Previous reading
Microsoft Edge
Next reading
Nieuw WordPress onderhouds-abonnement!